• Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Pozemkový spolek Zvoneček

Na počátku roku 2014 ZO ČSOP 11/11 Zvoneček založila stejnojmenný pozemkový spolek, Pozemkový spolek Zvoneček. Podařilo se nám tak rozšířit řadu pozemkových spolků v naší zemi.

Pozemkové spolky jsou sdružení, která se nesnaží pouze upozorňovat na problémy na jednotlivých lokalitách, ale přímo je řešit, vzít pozemky pod svou ochranu a pečovat o ně. Tím, že s majitelem pozemku uzavřou dlouhodobý nájemní či jiný právní vztah, zajistí, že jejich práce nepřijde za pár let vniveč. Lidé na lokalitách většinou pracují dobrovolně, jen pro pěkný pocit dobře vykonané a záslužné práce. K lokalitě často získají citový vztah, není proto divu, že usilují i o ten právní.

Dobrovolníci Pozemkového spolku Zvoneček mají z minulosti také citový vztah k jedné lokalitě, k loukám u rybníka Sýkorník u Mníšku pod Brdy. Jedná se o biologicky velice cennou lokalitu, o kterou dobrovolníci naší organizace v minulosti pravidelně pečovali. Pravidelným sekáním udržovali její přírodní rozmanitost. Změnou majitelů pozemků byli bohužel na nějaký čas nuceni s péčí přestat. Po několika letech, kdy nebyla louka sečena, je velmi zřetelné zarůstání kopřivami a dalšími nežádoucími druhy rostlin. Proto nás velmi potěšilo, když jsme získali souhlas majitelů některých pozemků s péčí o ně. Pozemky u rybníku Sýkorník se tak spolu se starým třešňovým sadem ve Vraném nad Vltavou stávají prvními pozemky, o které Pozemkový spolek Zvoneček pečuje.

 

Lokality v péči pozemkového spolku:

Exkurze Skork_2013_06_1Teovka 10_1







 Louky u rybníka Sýkorník                                                                 Třešňový sad ve Vraném nad Vltavou  

Pokud máte také radost z dobře vykonané a záslužné práce a chtěli byste se jako dobrovolník podílet na péči o některou lokalitu, obraťte se na nás ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Nemáte-li možnost pomoci fyzicky, můžete pomoci i finančně, třeba přes portál Darujme.cz na našich webových stránkách. Ten najdete na levé liště po opuštění úvodní stránky. I malá částka může znamenat provoz křovinořezu na velké ploše a přispět k záchraně ohrožených druhů rostlin.

Pokud jsme pro Vás příliš daleko, můžete pomáhat i jiným pozemkovým spolkům v naší zemi, je jich již více než 60. Jejich seznam i s kontakty najdete ZDE.

Potvrzení o akreditaci Pozemkového spolku Zvoneček naleznete ZDE.

 

Realizováno v rámci programu rozvoje pozemkových spolků Českého svazu ochránců přírody s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanovisko MŽP. csop-logo-zelene-pruhl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualizováno Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 14:38  

Jak jste spokojeni s nabídkou bio produktů ve vašem okolí?